Bron: Artikel Klakson 712, 4 mei 2016 - (RL)

Marie-Claire Heyvaert en Josephine Biesemans: "Statiekermis is onze passie"

Als kind zaten ze met Statiekermis op de paardenmolen, zoveel jaren later staat het lange Pinksterweekend bij Marie-Claire Heyvaert en Josephine Biesemans nog altijd in het teken van het feest aan het station. Meer zelfs, ze zijn de drijvende krachten rond de activiteiten vanuit het gelegenheidscafé De Marollen. "Toen we kind waren hadden we niet veel meer dan éen keer per jaar naar Statiekermis te gaan. Nu is het nog altijd onze kermis", verkondigen ze in koor. Ook al is Marie-Claire ondertussen uitgeweken naar De Zippe, zij blijft zich met hart en ziel voor De Marollen inzetten. Samen met Josephine, die nog altijd in de Drielindenbaan woont.

"We zijn er al meer dan 30 jaar mee bezig", vertellen Marie-Claire en Josephine. "Begin van de jaren tachtig werd er met Statiekermis telkens een stoet georganiseerd. Ook van bij ons in de Drielindenbaan deden wij mee met verschillende wagens. Uit deze groep mensen werd De Marollen geboren. Al een tijd waren we toen met een aantal van de groep samen aan het fietsen. Op zeker ogenblik vonden we dat het tof zou zijn allemaal in hetzelfde trainingspak te rijden. Daar ontstond het idee om met Statiekermis een gelegenheidscafé te openen en met de opbrengst ervan trainingspakken te kopen."

De Marollen werd de naam van het café, dat nu al meer dan dertig jaar tijdens het Pinksterweekend de dorstigen laaft in de vroegere kruidenierswinkel van Jef en Fin, op de hoek van de Drielindenbaan. Dat is het ouderlijk huis van Marie-Claire, die elk jaar het gelijkvloers helpt leeg maken wanneer Sinksen er aan komt. Dan moeten alle meubels worden verhuisd, zodat er genoeg plaats is voor het café." Soms denken we: er komt geen schot in de zaak, met wat zijn we bezig? Maar eens zover valt alles in zijn plooi. Als het er op aan komt, weet iedereen wat zij of hij te doen staat."

Al wat er de voorbije jaren met Statiekermis in de Marollen zoal omging, hebben Marie-Claire en Josephine in dikke fotoalbums voor het nageslacht vereeuwigd. Bij elke foto hoort wel een verhaal. Aan anekdotes is er ook geen gebrek, de ene al wat sappiger dan de andere. Zoals toen met de opbrengst van het Marollencafé een barbecue voor de straatbewoners werd georganiseerd. "Als aperitief hadden we sangria klaar gemaakt" vertelt Josephine. "We hadden er echter te veel van en goten de overschot bij de kippen. Toen de kippen deze opslokten, werden zij merkelijk dronken. De eieren, die ze legden roken naar advocaat."

"Of toen mijn vader verkleed was als stationschef", pikt Marie-Claire aan. " Het was al na middernacht wanneer de slagbomen dicht gingen. Op dat uur kwam er nooit een trein. Uiteindelijk bleek het een werktrein van de spoorwegen te zijn. Mijn vader deed de trein stoppen en vroeg de machinist iets te komen drinken. En die deed dat nog ook."

In vergelijking met vroeger is er aan het programma van De Marollen niet zoveel veranderd. Bij de start op vrijdagavond wordt nog altijd de grote voetbalderby tussen de Marollen en de KWB uitgestreden. "Nieuw is dat voor de match de kinderen zich nu kunnen uitleven in allerlei balspelen, zoals Antoinette, wie heeft de bal?" zeggen Marie-Claire en Josephine. " Het tweede jaar op rij is er zondagmorgen een ontbijt met gratis koffie. Voor de kinderen is er op maandag een rommelmarkt en ruilmarkt bijgekomen. Een andere topper van de laatste jaren is de fotozoektocht. Op de foto's zijn details van de huizen in de Drielindenbaan te zien. De deelnemers moeten dan zoeken bij welk huis de afbeeldingen horen. Zo komen de mensen elkaar op straat tegen en gaan ze een praatje slaan."

"Het hoogtepunt voor De Marollen blijft de show op zaterdagavond", gaan de dames door. " Een twee uur durende show met vooral plaatselijke vedetten. Dans, muziek, voordracht,playback, komische act, alle genres komen aan bod. En natuurlijk moeten we ook een beetje reclame maken voor onze boterhammen met kipkap of plattekaas, de Lambik of platte zoals we in Merchtem zeggen, en het ijs-salon."

Alles wat gebeurt tijdens Statiekermis staat op een affiche met de klassieke tricolore rand. De activiteiten van De Marollen neemt wel slechts de helft in beslag. Aan de overkant van het spoor wordt namelijk ook kermis gevierd met als middelpunt het café "Pandoerken", waar Willy "Bizon" Wijnants uitpakt met onder meer een py-ama party op zondagavond, op maandag een kinderjaarmarkt en twee wielerwedstrijden. "We beschouwen Willy zeker niet als een concurrent. Zijn activiteiten komen alleen maar Statiekermis ten goede", zeggen Marie-Claire en Josephine.

Zelf denken beide dames nog lang niet aan ophouden. "Wat begon als een hobby is onze passie geworden. Wij doen het allemaal voor de vriendschap onder de buren en voor de kinderen. Met de opbrengst van het Marollencafé heeft Sinterklaas ieder jaar voor alle mensen uit de straat wat lekkers in zijn zak zitten en krijgen de kinderen tot 12 jaar een geschenk. Onze kinderen zijn ook de toekomst. Hopelijk zetten zij de mooie traditie van Statiekermis voort." Het volledige programma van Statiekermis 2016 staat te lezen op de affiches en is ook terug te vinden op de website www.statiekermis.be. (RL)


Bron: Artikel Klakson 670, 5 juni 2014- Eric Biesemans

Marc Blyaert

Al dertig jaar leute en plezier in en rond gelegenheidscafé 'De Marollen' tijdens Statiekermis '

"De vriendschap onder de buren wordt hier nog hoog in het vaandel gedragen. Dertig jaar nu al wordt het hele feestgebeuren geruggesteund door mensen die deze waarde ter harte nemen. De inspanningen en vrije tijd die zij daarvoor opofferen zijn niet te onderschatten!"

De Marollen, is dat niet die plek in hartje Brussel? Dat is inderdaad de buurt die zich situeert tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation, met als kloppend hart het Vossenplein. Ook Merchtem heeft evenwel zijn 'Marollen'. Tijdens het Pinksterweekend komt Statiekermis boven water en dan opent ook het gelegenheidscafé 'De Marollen', in de schaduw van het stationsgebouw, zijn deuren. Dit jaar wordt van die locatie - een gewone rijwoning overigens - de dertigste keer gebruik gemaakt om langs de Drielindenbaan kant van de spoorweg kermis te vieren. Alles wat gebeurt tijdens Statiekermis staat op één affiche, maar kan onderverdeeld worden in twee stukken. Er is het deel richting centrum toe met als kloppend hart centrum café 'Bij den Bizon' en dan aan 'de andere kant van 't spoor' de Marollen. Over dat laatste deel gaan we het hier hebben.

Eén van de drijvende krachten achter die organisatie is Marc Blyaert. Marc woont met zijn gezin halverwege de Drielindenbaan. Hij is getrouwd met Liesbeth De Ridder, dochter van Rosa De Baerdemaeker. Hij is afkomstig van Wezembeek-Oppem en leerde zijn partner kennen toen hij als gewetensbezwaarde aan de slag was in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek in Brussel, nu beter gekend als Muntpunt. Beiden werken daar nu nog. Uit hun relatie ontsproten de kinderen Fran (19) en Timo (17). Marc zelf is geen onbekende in de gemeente want hij is van vele markten thuis. Hij is lid van de KWB en is hiervan afgevaardigde in de cultuurraad. De creatieve duizendpoot speelt ondertussen ook nog klassieke gitaar, schildert, tekent en pent af en toe een stukje poëzie neer. Marc studeerde schilderen en tekenen aan de Stedelijke Kunstacademie van Leuven. Hij stelde reeds meermaals tentoon in Leuven, Brussel, Wezembeek-Oppem, St-Pieters-Woluwe en Merchtem. In zijn tekeningen en olieverfschilderijen geeft hij vooral stillevens, landschappen en figuren met grote precisie weer. "Geloof het of niet, maar ik won begin de jaren tachtig, toen ik nog niet in Merchtem woonde, de eerste prijs Jeugd en Poëzie van Soetendaelle! Ondertussen gaf ik ook al een gedichtenbundel uit."

Dit is het gedicht waarmee hij toen won:

LEONARDO'S LAATSTE DAGEN

Ach, ze behoorden mijn jeugd
Die wonderlijke ogenblikken
Waarin ik terwijl ik intens
Nagenoot van borrel en sigaret
Flaneerde door de wereld
Van poëten en kunstenaars

Ach, hoe verheven het genot
Van die uitzonderlijke ogenblikken
Als beëindiging van een grootse schepping
Waardoor je onverwacht
Met de dichterskroon bekranst
Gelukzalige eeuwigheid beleeft

Ach, wie zal me zeggen
Zijn de dingen zonder liefde waard
Wat ze zonder liefde zijn

Eind vorig jaar kon hij zijn gitaartalent laten horen op Studio Brussel, in het programma van Linde Merckpoel. Wie Blyaert overigens live aan het werk wil zien, kan dat binnenkort op de opendeurdag die Swaiken organiseert in het station. En doet Marc ook nog wat anders? Natuurlijk, de handen uit de mouwen steken in de Marollen!

Hoe is dat daar allemaal begonnen aan de spoorweg?

Met de hulp van Marie-Claire Heyvaert werd die historiek samengesteld. Marc doet het verhaal. "In Merchtem wordt al 70, 80 jaar Statiekermis gevierd tijdens het Pinksterweekend. Aanvankelijk begon deze kermis pas op zaterdagavond. Er stond toen enkel een paardenmolen, een schietkraam (met alleen maar bloemen en pluimen), de zwieremolen en het rad met pijltjes. Nadien kwamen er ook de botsauto's bij. Een friet-of smoutebollenkraam heeft er echter nooit gestaan. En ook nu beperken de foorkramen zich tot een paardenmolen, een centjeskot en een schietkraam."

"Het waren de toenmalige cafébazen, zoals Jules van Mus (later 't Treintje), Mena, Mariette van de Wip, Wis van Sanders (later KSA-lokaal), Jeanne Sanders, de Mageren (later 't Vondel), 't Pandoerken, Van Lier tot zelfs Finne Van Walle en boven de statie Jeanne en Remi De Pauw, Fin en Desiré De Pauw die van statiekermis hoogdagen maakten. Toen al werd er veel plezier gemaakt met het organiseren van modeshows, voetbalwedstrijden, poppenkast, duivenwedstrijden, een kinderloopkoers, enzovoort. Al die activiteiten hadden slechts tot doel de mensen plezier te verschaffen."

"Begin van de jaren tachtig kwamen de stoeten, georganiseerd door 'Stationswijk Herleeft', erbij. Die vereniging kwam er onder impuls van café 't Pandoerken. Men verkoos er toen zelfs een wijkburgemeester. Er kwamen tal van stoeten met reuzen uit gans België. Verschillende buurten uit Merchtem deden daar aan mee. Zo ook de Drielindenbaan met verschillende wagens en er waren ook een eigen paardenmolen, steltenlopers, boerderij 't Drielindenhof en figuren zoals Asterix en Obelix als onderwerpen. En net uit deze groep mensen werd 'De Marollen' geboren. Die groep besliste om tijdens de kermisdagen een gelegenheidscafé te openen, om een eigen voetbaluitrusting en een trainingspak te kunnen bekostigen."

"Na de aanschaf van die sportuitrusting werd het idee geopperd om met de opbrengst van de kermis Sinterklaas uit te nodigen. Zo bezoekt de Sint met zijn gevolg nu al 28 jaar ieder huis van de Drielindenbaan en haalt hij voor iedereen wat lekkers uit de zak. De kinderen tot 12 jaar krijgen zelfs een extra cadeau! De winst van de kermis gaat dus naar een goed doel!"

"Ondertussen huist het gelegenheidscafé 'De Marollen' al 30 jaar in een gewone rijwoning. zijnde de vroegere kruidenierswinkel van Jef en Fin Heyvaert-Biesemans op de hoek van de Drielindenbaan en vlakbij de spoorwegovergang. Elk jaar opnieuw verwijdert men daar de meubelen om plaats te maken voor de toog, de tafels en de stoelen. Gans het huis wordt ingepalmd alsof het café er nooit weg is geweest.

"Tijdens de eerste jaren werd er op zaterdagavond een mastbeklimming georganiseerd. Deze klauterpartij is later vervangen door een heuse show voor het ganse gezin. Die twee uur durende vertoning, op een grote vrachtwagen, vormt telkens weer het hoogtepunt van de kermis. Niet alleen de amusementswaarde ligt hiervan aan de basis maar ook het feit dat alles zo goed als volledig gedragen wordt door eigen mensen. Sommigen bereiden dit maandenlang voor, terwijl anderen een uur voor de show nog niet weten wat ze gaan brengen. Hoeft het gezegd dat dit soms tot hilarische taferelen leidt? De thema's van de show worden steeds gezocht in populaire tv-programma's. Wat begon met de 'Kinderacademie' werd later 'Rosa en Modest' ging naar 'Sterren Op Het Podium' en 'Het Leven Zoals Het Is' tot 'Statie Op Stelten'. Elk jaar wordt er naar vernieuwing gezocht. Zo waren bij de laatste editie 'de Valszingers' hilarisch. De vrouwen laten zich hier niet onbetuigd!"

"Ook de kinderloopkoers op zondag is een klassieker. Kinderen van klein tot groot lopen zich de ziel uit het lijf voor een geldprijs geschonken door de Marollen en een prijs in natura van de gemeente Merchtem. Tijdens de kermis worden ook de overleden buren herdacht. Dat gebeurde vroeger met een eucharistieviering in openlucht maar de jongste jaren vindt die viering plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Noodt-kerk.

"Op maandag was het traditioneel duiven-dag. Dat is ondertussen wel verleden tijd. Aan de Statie waren er veel duivenmelkers en dus organiseerde men een duivenvlucht uit Edingen. Een sport die vroeger ook veel werd beoefend, was het boogschieten, in de volksmond beter gekend als 'wipschieting'. Er was ook een plaatselijke vedette in de Drielindenbaan, namelijk Bernard Van Damme. Dankzij die prijsschutter werd er aan de Statie op de liggende wip geschoten. Dat gebeurde aanvankelijk in openlucht maar verhuisde later naar een vlakbij gelegen hangar. Er waren jaren dat zich meer dan honderd schutters inschreven. Dat succes was niet alleen te danken aan het prijzengeld maar ook door de ongewone locatie."

"Ondertussen zijn veel van die activiteiten verdwenen. Maar er kwamen ook andere in de plaats. Er is het hoefijzerwerpen, bakschieten, rad van fortuin en kindergrime. Een topper is ongetwijfeld de fotozoektocht, iets waar elk jaar een honderdvijftig mensen aan meedoen. En natuurlijk niet te vergeten de traditionele voetbalmatch op het terrein van Cristal Boys waar alle voetballende elementen van de Drielindenbaan het kruim van de KWB partij geven! Om 22 uur is er aan het café 'Marollen zingt' waarbij alle registers worden opengetrokken en alle aanwezigen uit volle borst schlagers en andere bekende airekes meezingen."

"In elke herberg moet er de nodige drank zijn en in De Marollen' wordt onder andere het Brusselse Lambikbier geserveerd en dat kan met een boterham met plattekaas of kipkap, of köt voor de slechtverstaanders. Dit laatste helemaal home made volgens een oud en beproefd recept! En hoeft het gezegd dat in het volkscafé iedereen van harte welkom is? De vriendschap onder de buren wordt hier nog hoog in het vaandel gedragen. Dertig jaar nu al wordt het hele feestgebeuren geruggesteund door mensen die deze waarde ter harte nemen. De inspanningen en vrije tijd die zij daarvoor opofferen zijn niet te onderschatten! Daarom ook hopen wij als organisatoren dat die waardevolle levensvisie door de volgende generaties Marolliens zal worden voortgezet."

Terwijl u dit leest zijn de voorbereidingen in de Marollen volop aan de gang. "We hebben iedere keer voldoende helpende handen en ook heel wat mensen bieden spontaan hulp aan. Natuurlijk hopen we op goed weer tijdens het kermisweekend. Er is tijdens het weekend van Pinksteren ook heel wat te doen in de regio. Er is de kermis in Brussegem en Steenhuffel en daarnaast ook nog de bedevaarten naar Scherpenheuvel. Maar wij geven hier niet af!" aldus Blyaert.

© 2016 Statiekermis.be - 3d@dri3d.be design